W roku szkolnym 2024/2025 uczestnicy Koła Naukowego realizowali innowację pedagogiczna pt. „Chemia i fizyka od kuchni”. Głównym celem, było uświadomienie uczniom, że chemia i fizyka są obecne w życiu codziennym. W ramach innowacji uczniowie pracowali w grupach, z wykorzystaniem metody IBSE (Inqiury Based Science Education). Uczniowie sami formułowali problem badawczy, hipotezę, wykonywali proste doświadczenia, analizowali wyniki, formułowali wnioski. Taka forma nie skupia się wyłącznie na wiedzy, jest dobra metodą zdobywania umiejętności, niezbędnych w życiu codziennym. Produkty użyte do przeprowadzania doświadczeń były ogólnodostępne w każdym domu, kuchni, aptece. W trakcie zajęć uczniowie budowali obwody elektryczne, konstruowali baterie owocowo- warzywną, sprawdzali odczyn roztworów wywarem z czerwonej kapusty, malowali sodą i octem, poznali podstawy kuchni molekularnej, smażyli racuchy używając różnych środków spulchniających i wiele innych. Zapraszamy do galerii zdjęć
Anna Jordan wraz z uczestnikami Koła naukowego
Na zdjęciach uczniowie podczas wykonywania doświadczeń w ramach projektu „Chemia i fizyka od kuchni”


Na zdjęciach uczniowie podczas wykonywania doświadczeń w ramach projektu „Chemia i fizyka od kuchni”



Na zdjęciach uczniowie podczas wykonywania doświadczeń w ramach projektu „Chemia i fizyka od kuchni”